elke soort telt

Met z’n allen tellen we voor natuurbehoud

De Nooterhof telt in 2023 onder het jaarthema elke soort telt. Hoeveel vogelsoorten zijn er in Zwolle te zien? Hoeveel vlinder-, zoog- en weekdiersoorten? Hoeveel soorten bomen? Maar ook hoeveel sterren zien we aan de hemel en wat vinden we in de bodem? Alles en iedereen telt mee: de natuurorganisaties van het Nooterhof Netwerk, vrijwilligers, bezoekers, jong en oud. Een heel jaar lang, zo komen we te weten wat er in de natuur in Zwolle allemaal te zien en te vinden is.

Het belang van (samen) tellen
Alle waarnemingen worden ingevoerd op waarneming.nl. ‘Elke soort telt’ levert zo aan het eind van 2023 een goed beeld op van de natuur in Zwolle en dus van de Zwolse biodiversiteit. En als we weten wat de biodiversiteit in Zwolle is, helpt dit ons biodiversiteit te behouden en te vergroten. Veel variatie in de natuur zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Dat jongeren en ouderen dit weten is van groot belang. Daarom mag en kan iedereen in Zwolle meedoen aan ‘Elke soort telt’.

Er zijn heel veel teldagen in Nederland van verschillende (dier)soorten. Iedere maand zetten we er één centraal in Zwolle of in de Nooterhof. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende activiteiten gedurende het jaar. Natuurlijk mag er op de andere dagen ook geteld worden!

Geen Evenementen

Alle waarnemingen kun je zelf invoeren op waarneming.nl. Hier kun je ook de meest actuele stand zien van wat en waar een soort is waargenomen. In totaal hopen we aan het eind van het jaar 4000 verschillende soorten in Zwolle te hebben geteld. Hoe meer mensen meedoen, hoe groter de kans dat we 4000 soorten of veel meer waarnemen! Dus doe mee, want elke soort telt!

Tussenstand

Het laatste kwartaal van Elke soort telt is aangebroken. Dit jaar zijn er al 4193 verschillende soorten geteld! Meer dan we aanvankelijk dachten. We hadden zelf ingezet op 4000 verschillende soorten. Dit aantal is al ruimschoots voorbij en het jaar telt nog ruim 2 maanden.

Ben je benieuwd welke soorten gezien zijn in Zwolle? Klik dan hier