bietjes, rozemarijn en lupines
De jeugdtuinen, landschapstuin, voorbeeldtuinen, heemtuin en stinsetuin hebben in de loop der jaren diverse veranderingen ondergaan. Met komst van het Earthship en make-over van het gebied rondom, kent de Nooterhof in 2022 nog drie soorten tuinen: de moestuin, kruidentuin en boerentuin. Uiteraard worden ook in deze tuinen volgens ecologische principes gewerkt.
De flora en fauna In de Nooterhof worden volgens de ecologisch principes zoveel mogelijk met rust gelaten. In de tuinen vindt logischerwijs intensiever onderhoud plaatst, maar gouden regels blijven: geen onkruidbestrijdingsmiddelen, het ritme van de seizoenen, respect voor de natuur.
Ook de tuinen worden, net als de Nooterhof zelf, door vrijwilligers beheerd.
moestuin
Ecologisch tuinieren – natuurlijk combineren!
Moestuinieren kan op heel veel manieren. Een tuinder volgt vaak haar of zijn eigen logica en werkwijze, op grond van opgedane kennis en ervaring. In de Nooterhof moestuin volgen we grotendeels de principes van Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren). De Velt-methode kent verschillende stadia en in de Nooterhof hebben we in 2022 een stapje terug in deze methode. Alle bedden in de moestuin zijn opnieuw op orde gebracht, mulchlagen zijn aangebracht en ……… meel is aan de grond toegevoegd.
Er is begonnen met wisselteelt en de eerste resultaten zijn zichtbaar.
Een van de hoofdregels is dat de planten die je gebruikt zijn aangepast aan de grondsoort en aan de omstandigheden. De tuingrond in de Nooterhof is niet oorspronkelijk maar opgebracht. En om eerlijk te zijn – we kiezen de groenten die we lekker of bijzonder vinden of kunnen gebruiken in het Earthship. In een ecologische tuin is er plaats voor spontane natuur – planten kunnen zich spontaan vestigen. Dit kunnen kruiden zijn die via zaadverspreiding uit andere hoeken van het park komen, bijvoorbeeld smeerwortel. Deze plant is erg intrek bij insecten en bijen en die laten we dan graag staan. Mits die niet teveel in de weg komt te staan van de groenten die we telen. Ook mogen goudsbloemen en papaver zich spontaan uitzaaien. Voor de kleur en ook voor de insecten.
Het mengen van planten wordt combinatieteeltgenoemd. En dat is niet alleen leuk om te zien, er zijn ook andere voordelen die nuttig zijn. Zo zijn grote oppervlakten van hetzelfde gewas (monocultuur) een luilekkerland voor plaagdieren. Als een veld bedekt is met mengculturen (variatie) dan zullen de belagers hun favoriete gewas minder snel herkennen. Insecten gaan af op de vorm en silhouet van de planten en gaan twijfelen. Kruiden verspreiden daarnaast geurstoffen die ook verwarren en afweren. Zo houden wortelvliegen niet van de geur van uien en ook niet van die van afrikaantjes. Wrijf maar. De wortels van afrikaantjes scheiden ook een stof af die het bodemleven beïnvloedt. Die werkt tegen aaltjes die de aardappels aantasten. Maar dan geldt wel dat afrikaantjes het hele perceeltje moeten bedekken. Een eerlijk gezegd is dat vaak niet aan de orde.
In de moestuin zelf, vind je meer informatie over de teelt op de bordjes bij de zaaibedden. Als de vrijwilligers en de gastheer eetbare natuur van de Nooterhof aanwezig zijn, kunnen zij meer vertellen over de wijze waarop de moestuin wordt onderhouden.
kruidentuin
Waar Rozemarijn bloeit, regeert de vrouw
Met een team van vijf vrijwilligers is de afgelopen 2 jaar gewerkt om structuur in de kruidentuin terug te krijgen en zo naar het oorspronkelijke ontwerp van Gerda Revenberg toe te werken. Kruiwagens vol onkruid zijn weggehaald en zo kwam er weer licht en ruimte om te zien wat er over was aan kruiden. Afgelopen voorjaar is waar nodig de grond bewerkt en gekeken wat nog ontbrak aan kruiden. Met gekregen stekjes aangevuld met zaaigoed, groeit en bloeit de tuin weer dichter naar de sfeer zoals oorspronkelijk bedoeld. Met in het midden de ongeveer 15-jarige Rozemarijn is de Kruidentuin de moeite waard om te komen kijken en ruiken.
Boerentuin
traditioneel en kleurrijk
De ecologisch beheerde boerentuin in de Nooterhof kenmerkt zich door twee lange borders met vaste planten (rozen, gele daglelie, Lupine, aalbessen, aardbei) en enkele eenjarige planten en kleine appelbomen in het midden.