amfibieënpoel

onder en boven het water

Achterin de Nooterhof in een schaduwrijke hoek ligt in de Vlindertuin een amfibieënpoel met kikkers, padden en salamanders. Als je goed kijkt zie je nog veel meer. Bijvoorbeeld waterjuffers dartelend tussen de waterplanten en schaatsenrijders op het wateroppervlak.

In het kort…

Amfibieën zijn gewerveld en koudbloedig en hebben een naakte, relatief gladde huid. De naam amfibie is afgeleid van het Griekse amphí-bios, wat dubbel-levend betekent. Dit verwijst naar de levenswijze van amfibieën: ze kunnen zowel in het water als op het land overleven (Wikipedia).

Er is natuurlijk veel meer te vertellen over deze bijzondere dierensoort en de Nooterhof heeft hierover alles kennis in huis. De natuurorganisatie IVN en KNNV organiseren diverse activiteiten in en buiten de Nooterhof. Kijk voor deze activiteiten op de activiteitenkalender [+link naar kalender]

De amfibieënpoel in de Nooterhof
In en rondom de poel wemelt het dus van de beestjes. Kleine beestje zoals de watervlo, maar ook (kleine) zoogdieren. Bijvoorbeeld een egel die hier komt water drinken. Ook de waterspeelplaats en de zandwetering vormen bronnen van dergelijk leven. De kikkers en salamanders zijn schuw en verstoppen zich vast als je de poel benadert. Ga maar eens rustig zitten kijken, maar laat de dieren met rust.