zonnewijzer

wijs de tijd aan

Met je rug naar het zuiden, neus naar het noorden en op de juiste datum gaan staan. Zo wijs je met je eigen lichaam de tijd aan op de analemmatische zonnewijzer in de Nooterhof. En er moet natuurlijk een zonnetje schijnen. Anders werkt het niet.

Een zonnewijzer is een instrument om met behulp van de zon de tijd aan te wijzen. Meestal in de vorm van een vlak of schijf waarop de tijd valt af te lezen aan de plaats van de schaduw die een stift (de stijl) erop werpt. Het voorwerp dat de schaduw geeft moet evenwijdig op de aardas staan. De oudst bekende zonnewijzer dateert van omstreeks 1500 v. Chr. en werd in Egypte gevonden.

Jij bent het voorwerp
Op de speelweide van de Nooterhof vind je deze analemmatische* zonnewijzer, die gemaakt is door de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Thales. Een bijzondere zonnewijzer omdat jijzelf het voorwerp bent dat de schaduw geeft en daarmee de tijd aanwijst.
* het woord ‘analemmatisch’ komt van het Grieks ana (van boven) en lemma (opname) en betekent dus opname van boven of bovenaanzicht.