Keltische boomkalender

bomen vertellen …

Bomen vind je overal in de Nooterhof. Vaak gangbare soorten zoals zachte berk, zomereik, beuk, gewone es, zwarte els en de esdoorn. Nieuw is de stinkende Es (een goede bijenboom). Fruitbomen vind je nabij de moestuin. Verder siert een grote, oude witte moerbei de rand van het grasveld. En een zwarte walnoot staat vlakbij de amfibieënpoel. Maar nergens staan de bomen geordend in een cirkel en vertellen je karakter, zoals in de Keltische boomkalender.

De Keltische boomkalender

Met behulp van de Keltische boomkalender kan men het karakter van iemand voorspellen. Volgens de oude Kelten werd het karakter van iemand bepaald door de boom die in zijn/haar geboorteperiode heerste. De Keltische boomkalender verdeelt het jaar in 39 perioden en elke periode heeft een eigen boom. De Kelten gebruikten 21 verschillende bomen, die elk corresponderen met één van de 21 menstypen. De meeste bomen regeren zowel over een periode in het voorjaar als in het najaar. Daarnaast kent de boomkalender vier heilige bomen, die verbonden zijn met de eerste dag van elk seizoen (eik, beuk,  olijf en berk). Bij de Kelten stond ook de Taxus (3 – 11 november) in de boomkalender. Hun overwinnaars, de Romeinen beschouwden de Taxus echter als boom des doods en verwijderden daarom deze levensboom.

Een bord met alle bomen, bijbehorende data en karaktertrekken vind je in het midden van de Keltische bomencirkel.

 

Leer bomen kennen

Deze cirkel van bomen is ook een uitgelezen plek om je bomenkennis te vergroten. Vier seizoenen lang kan je cycli van alle bomen volgen; bloeiwijze, bevruchting, het maken van de zaden, de verkleuring en het laten vallen van de bladeren. Mogelijk doe je ook andere waarnemingen, zoals bezoekjes van vogels, vlinders of andere insecten. Pak een stoel, ga zitten en kijk!