Lezing: De James Webb telescoop

Datum & tijd
16 nov 2023 19:30 - 21:30

Vertrekplaats
Goertjesweg 3
Zwolle 8013 PA

Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Thales organiseert regelmatig lezingen. Vanavond de lezing de James Webb telescoop door drs. Edwin Mathlener.

De Hubble-ruimtetelescoop begint zijn einde te naderen. Al lang geleden is men begonnen aan de ontwikkeling van de James Webb Space Telescope, die gepresenteerd wordt als de opvolger van de Hubble. Toch is de JWST niet in alles een opvolger van Hubble. Waar Hubble kan waarnemen in zichtbaar licht, infrarood en ultraviolet, kan JWST alleen kijken in het infrarood, maar daar dan wel ook naar langere golflengten. JWST is onder andere bedoeld om de allereerste sterren te bestuderen, die we het beste in het infrarood kunnen zien. Maar Webb wordt ook gebruikt voor het bestuderen van geboorte en dood van sterren dichterbij, planeten bij andere sterren, maar ook voor objecten in ons eigen zonnestelsel.

Edwin Mathlener studeerde in de jaren ’80 sterrenkunde in Utrecht. Hij werd daarna geen beroepsastronoom, maar is op allerlei manieren actief met het populariseren van sterrenkunde. Hij woont in Utrecht, is vrijwillig publieksbegeleider bij Sonnenborgh – museum & sterrenwacht, voorzitter van de Werkgroep Maan & Planeten en mede-samensteller van de jaargids Sterren & Planeten.

 

Datum:            16 november

Aanvang:         19.30 u

Toegang:         Gratis voor leden van VWS Thales; van niet-leden vragen wij een bijdrage van €5,00 (contant te betalen, pinnen niet mogelijk).

Locatie:           Nooterhof, Goertjesweg 3, 8013 PA Zwolle. Parkeren kan bij het gebouw van Landstede aan het begin van de Goertjesweg. Loop het fietspad op (ca 200 meter) en bij de entree van de Nooterhof door het hek linksaf richting de unit.