Lezing Geologische Vereniging: Gotland; geschiedenis, geologie en fossielen

Datum & tijd
19 jan 2024 18:30 - 22:00

Vertrekplaats
Goertjesweg 3
Zwolle 8013 PA

De Geologische Vereniging Zwolle e.o. organiseert maandelijks een lezing bij de Nooterhof op de vrijdagavond. De lezing start om 19.30 uur.

Op vrijdagavond 19 januari 2024 houdt Dirk Lont (foto) een lezing over Gotland.
Gotland is een prachtige vakantiebestemming en kent een boeiende geologische geschiedenis. Gotland is veruit het grootste eiland van Zweden. Met haar omliggende eilandjes vormt het samen Gotlands län, een provincie van Zweden. Geologisch gezien wijkt het volledig af van de rest van Zweden. Op het vaste land komen ter hoogte van Gotland precambrische gneizen en granieten met een ouderdom van 0,9 tot 2 miljard jaar aan het oppervlak. Maar op Gotland gaat het om een dik pakket kalksteen van gemiddeld ‘slechts’ 425 miljoen jaar oud.
Binnen de paleontologie is Gotland wereldberoemd, omdat het pakket kalksteen een uniek archief is van de ontwikkeling van het leven. De fossielenrijkdom is enorm. Dit archief beslaat een aaneengesloten periode van ca. 20 miljoen jaar gedurende het Siluur.
Tijdens deze lezing komen de geologische geschiedenis, de prachtige kliffen met haar fossielen en het ontstaan van raukars voor het voetlicht. We kijken ook zijdelings naar de geschiedenis van Gotland, waarin Klaus Störtebeker (waarschijnlijk Nederlander van geboorte) nog een grote rol heeft gespeeld.
We sluiten af met een geologische rondreis over het eiland. En waarom Antwerpen in dit geologisch verhaal nog een rol speelt, hoort u op 19 januari 2024.

De aanvang van de lezing is om 19:30 uur. De zaal is open om 18:30 uur.

Tussen 18.30 en 19.30 is er het stenenspreekuur. U kunt uw vakantievondsten, uw onbekende stenen, fossielen en mineralen laten determineren (naam geven) Er zijn een aantal amateur geologen aanwezig die samen met u op zoek gaan naar de juiste naam van de steen, het fossiel of mineraal. Misschien hebt u een bijzondere foto gemaakt van een berg of een breuk in een bergwand en wilt u daar een verklaring voor hebben. Neem mee. De koffie staat klaar. Om 18:30 uur is de toegang gratis.

Plaats: De Nooterhof Goertjesweg 3, 8013 PA Zwolle (door het hek direct links naar de vergaderunits).

Toegang voor leden NGV Zwolle gratis. Geen lid? Hiervoor vragen wij u een bijdrage van 5 euro, dit is incl. Koffie/thee.

Vragen? Wilt u de nieuwsbrief van NGV Zwolle ontvangen? Dan graag een mailtje naar arnold.kip@wxs.nl