Lezing Biodiversiteit en de Relatietheorie van Chris van Leeuwen

Datum & tijd
21 sep 2022 20:00 - 22:00

Vertrekplaats

In het voetspoor van ecoloog Prof. Dr. Chris van Leeuwen, Biodiversiteit in het licht van zijn Relatietheorie, die hij samen met Prof. Dr. Victor Westhoff ontwikkelde.

De stikstofcrisis, overlast van eikenprocessierups, bosbranden in Australië maar ook de achteruitgang van vlinders en veel andere insecten in de tuin. Alles wijst op afname van de biodiversiteit. Maar hoe is die neergang te verklaren? Boswachter Henk-Jan van der Veen vertelt hier uitgebreid over tijdens de lezing: ‘In het voetspoor van ecoloog Prof. Dr. Chris van Leeuwen, biodiversiteit in het licht van zijn relatietheorie’.

Tijdens deze lezing gaat Van der Veen in op het begrip biodiversiteit. Wat houdt dit in, hoe werkt het en w elke processen en factoren zorgen voor een afname, dan wel toename van biodiversiteit? En wat is de rol van de mens hierin? Van der Veen verduidelijkt deze vragen aan de hand van de Relatietheorie van Chris van Leeuwen. Deze theorie bevat tal van interessante beschouwingen over natuur, zoals grensmilieus, dynamiek en de ‘Wet van behoud van ellende’.

100e geboortedag
Deze lezing is tevens een ode aan het werk van Chris van Leeuwen. In 2020 was het 100 jaar geleden dat hij werd geboren. Van Leeuwen was befaamd vanwege zijn enorme veldkennis over plantengroei en vegetaties en ontwikkelde in de jaren 60 en 70-er jaren de Relatietheorie . Zijn inzichten zijn nog steeds richtinggevend in het huidige natuurbeheer en waardevol bij herstel van de biodiversiteit in de toekomst.
Samen met Westhoff heeft Van Leeuwen de drie delen ‘Wilde planten’ geschreven die in de jaren 70 en 80 een groot publiek hebben bereikt.
Ook in de vijf delen van de ‘Vegetatie van Nederland’ is de visie van Van Leeuwen terug te vinden.

Over de spreker


Henk-Jan van der Veen werkt als boswachter bij Staatsbosbeheer in Friesland. Als student Natuurbeheer maakte hij eind jaren tachtig voor het eerst kennis met de Relatietheorie en de werking van ecosystemen. Hij fotografeert, schrijft en vlogt over zijn belevenissen in de natuur en is een boeiend verteller. Ook schrijft hij regelmatig voor het Boswachterblog Fryslân.

Lees meer: Pieter Winsemius en de Wet van behoud van ellende

 

Deze lezing wordt georganiseerd door KNNV Zwolle.
KNNV organiseert elke 3e woensdag van de maand een lezing.
Toegang: gratis