Lezing: Wat de zwaartekracht onthult over het binnenste van de planeten

Datum & tijd
20 apr 2023 19:30 - 22:00

Vertrekplaats
Goertjesweg 3
Zwolle 8013 PA

Het levenswerk van prof. Vening Meinesz was het zwaartekrachtveld van de aarde in kaart te brengen. Dit deed hij op  met talrijke onderzeebootexpedities. Bij deze expedities nam de professor een slingerapparaat mee, dat door de zeelieden gedoopt werd tot “Het Gouden Kalf”. Tot 1950 was dit het enige instrument dat het zwaartekrachtveld precies genoeg kon bepalen op de oceanen van de Aarde. Ruim 37 jaar zijn er op deze manier gegevens verzameld over het zwaartekrachtveld op de oceanen. Samen met de gegevens van het platteland konden er kaarten worden gemaakt over de zwaartekracht wereldwijd. Dit onderzoek baande de weg voor het onderzoek naar het binnenste van de Aarde.

Uiteindelijk resulteerde dit in speciale zwaartekracht satelliet missies. Door het Doppler effect (de reden dat een sirene van hulpdiensten lager klinkt nadat die voorbij is gereden)  van het radiosignaal in kaart te brengen kunnen wetenschappers de beweging van ruimtevaarttuigen bepalen. En daarmee ook de ‘verstorende’ effecten van het zwaartekrachtveld. Deze techniek wordt ook toegepast bij satelliet missies rond andere hemellichamen. Hierdoor zijn er van verschillende planeten, manen en asteroïden kaarten van hun zwaartekracht veld. Hiermee krijgen we een blik in het binnenste van deze lichamen. Tijdens het college neem ik u mee langs dit hele proces en laat ik verschillende ontdekkingen zien die we hebben verkregen dankzij deze observaties. Gaat u mee op zwaartekracht expeditie in onderzeeboten en ruimtevaarttuigen?

Toegang leden Thales gratis, niet-leden €5,00 (contant betalen).

Aanmelden is niet nodig.

Aanvang lezing 19.30 uur, donderdag 20 april.

Locatie: Nooterhof, Goertjesweg 3, 8013 PA Zwolle

 

Foto The Vening Meines pendulum Apparatus (“Golden Calf”) in de TU Delft gemaakt door Broodt. Bron Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0