Jered: “Hoe word ik ecoloog?”

“Beste meneer Mellema, Ik ben Jered en ben 14 jaar oud. Ik woon in Zwolle en zit op Onderwijsroute 10-14 op school. Ik houd en weet veel van de natuur. Op school hebben wij een project waarbij je op onderzoek uitgaat wat jouw droombaan is. Mijn droombaan is boswachter/ecoloog. Ik heb gehoord dat u ecoloog bent, daarom wil ik graag wat vragen stellen aan u.

1. Wat voor verschillende mogelijkheden zijn er voor beroepen die te maken hebben met natuurbeheer?
2. Wat voor opleiding kun je doen?
3. Kun je makkelijk een baan vinden als boswachter/ecoloog, als je deze opleiding doet?
4. Wat doet u precies?

Alvast heel erg bedankt!
Met vriendelijke groet,
Jered

Dit was de mail die Henk Mellema, ecoloog en parkbeheerder op de Nooterhof, ontving van 10-14-leerling Jered. Henk antwoordde met “Dat is natuurlijk prima, zullen we een afspraak maken?”. Twee weken later kwam Jered naar de Nooterhof en sprak hij Henk Mellema. Jered vertelt hier achteraf het volgende over:

“Als antwoord op mijn mail kreeg ik te horen dat ik de ecoloog kon gaan bezoeken. Ik was verast want sommige kinderen uit mijn klas hadden niet eens een antwoord op hun mail gekregen! Wij maakten een afspraak en ik ging naar de Nooterhof. Ik was wel eens in de Nooterhof geweest, maar dat was in de waterspeeltuin en dat was zo’n eeuwigheid geleden… Toen ik aankwam vond ik het al meteen leuk. Overal zag ik bloemen, natuur en tuintjes. Ik werd heel vriendelijk ontvangen en we konden meteen over onze gemeenschappelijke hobby’s vertellen.

Ecoloog Mellema heeft mij veel geleerd. Eerst vertelde hij wat over zichzelf en hoe hij ecoloog was geworden en gaf hij antwoord op mijn andere vragen. Daardoor weet ik beter wat ik wil en hoe ik daar kom. Daarna liet hij de tuin zien en vertelde hij over hoe die wordt beheerd. Dat vond ik het leukste gedeelte! De ecoloog vertelde wat er allemaal bij komt kijken als je een tuin op een ecologische wijze wil beheren. Hij vertelde bijvoorbeeld dat hij niet alles in een keer laat maaien of alles in een keer laat snoeien, maar dat hij steeds een klein stukje laat doen. Daardoor is elke stukje van de tuin net iets anders en daar hebben veel dieren en planten baat bij. Ook vertelde hij dat hij dingen laat staan waarvan andere mensen meestal denken: dat moet weg. Bijvoorbeeld een dode boom, omdat juist heel veel organismen in en om dode bomen leven. Een wespennest mag ook blijven zitten, de meeste wespen doen helemaal niets. Sterker nog, ze zijn heel nuttig want ze eten insecten als muggen en vliegen, ruimen de omgeving op en bestuiven planten!

Ik vond het gesprek met de ecoloog super leuk en leerzaam. Bedankt!”

Wij wensen Jered heel veel succes bij het vinden van zijn droombaan!