Natuurrijk-zwolle

PROGRAMMA Natuurrijk Zwolle

25 september 13.00 – 17.00 uur

 

Tentoonstelling 
De Nooterhof bestaat al een heel aantal jaar. Je leest en ziet er alles over in de tentoonstelling over het ontstaan van de Nooterhof.

 

Watertafel
Het klimaat verandert! Grote regenbuien kunnen zorgen voor wateroverlast. Langere tijden van droogte en een toename van zonnige dagen kunnen leiden tot hittestress. Welke invloed heb jij op het voorkomen van wateroverlast en hittestress? Doel is om te ervaren wat er gebeurt als er grote hoosbuien op de bestrating valt en welke maatregelen je zelf kunt nemen om wateroverlast te voorkomen. Met de watertafel kun je op een eenvoudige wijze laten hoe een wijk klimaat bestendig gemaakt kan worden. Voor jong en oud.

Energiespreekuur
Heb je vragen over wat jij kunt doen om de energiekosten naar beneden te brengen? Kom naar het energiespreekuur van de Milieuraad en laat je voorlichten en inspireren.

Moestuin
Hoe beheer je ecologisch een moestuin? De vrijwilligers van de Nooterhof weten er veel van en vertellen er graag over.

Wat leeft er in de amfibieënpoel?
Onderzoek samen met de jonge natuurliefhebbers van ‘Natuureducatie DRIL’  het water van de amfibieënpoel.

Zeisen
Park de Nooterhof wordt ecologisch beheerd. We zeisen zoveel mogelijk in plaats van maaien met een machine. Ontdek waarom we dit doen en neem de zeis zelf ter hand!

Oorwurmen verblijf maken
Oorwurmen vies? Nee! Ze hebben een hele nuttige functie. Weet jij welke? Laat het je vertellen door Carin en maak een oorwurmenverblijf.
Kosten voor het materiaal € 2,-

Ik zie ik zie…
De waarneemgroep van Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Thales zet diverse telescopen neer in het park. Kijk zelf en verwonder je over wat je ziet.

Wilde planten en biodiversiteit
Leer 5 inheemse platen kennen in de Nooterhof. Tijdens deze expeditie ontmoet je vijf inheemse planten. Hoe zien ze eruit? Welke rol vervullen ze in de natuur en wat betekenen ze voor de biodiversiteit? Maar ook, hoe kweek je ze op in je eigen achtertuin? Vertrek voor de expeditie om 13.30, 15.00 en 16.30 uur vanaf de kraam bij de Moestuin

Educatieve spellen 
Het Wereld Natuurfonds is aanwezig met een aantal verschillende spellen; doe levend ganzenbord met natuur- en duurzaamheidsvragen. Herken jij een dier aan zijn pootafdruk of poep? Doe de quiz. Het afvalscheidingsspel helpt jou om je afval nog beter te scheiden.Voor de kleinsten is er een grabbelton.

Op ontdekkingstocht
Ria neemt je mee op ontdekkingstocht…
Durf jij het aan? Kom dan mee om 13.15 – 14.00 uur en 14.00 – 14.30 uur

Natuurverhalen: Vogeltaal – de Merel en de Monnik
Kom luisteren naar de mooie natuurverhalen die Margriet van Kampen (IVN) je vertelt. Voor kinderen van 10 – 90 jaar.
14.00 – 14.30 uur en 15.00 – 15.30 uur bij de IVN kraam tegen de Keltische Bomencirkel

De wonderlijke wereld van insecten
(Her) ken jij alle insecten? Weet je hoe en waar ze leven en wat ze eten? Ontdek het zelf. Alfred van der Burgh (IVN) kan je er van alles over vertellen in de workshop ‘Insecten en hun sporen’
Workshop: 13.15 – 14.00 uur en 14.30 – 15.00 uur bij de IVN kraam tegen de Keltische Bomencirkel

Zijn Spinnen echt zo eng?
Je gaat het ontdekken en een leuke leerzame workshop. Thea vertelt je er van alles over.
15.30 – 16.00 uur en 16.00 – 16.30 uur bij de IVN kraam tegen de Keltische Bomencirkel

Tekenworkshop ‘Als je Tekent zie je meer’
Wat is het heerlijk om natuurtekeningen te maken. Mieke Tielens neemt je stap voor stap mee.
Workshop: 14.30 – 15.00 uur en 16.00 – 16.30 uur bij de IVN kraam tegen de Keltische Bomencirkel

Nooterhof beweegt
Wie of wat beweegt er allemaal? Laat je verrassen!
15.00 – 15.30 uur en 15.30 – 16.00 uur bij de IVN Kraam tegen de Keltische Bomencirkel

IVN actief
De vrijwilligers van IVN zijn wat actief, bezoek de informatie stand en laat je voorlichten.

Keltische Bomencirkel
Weet je hoe de Keltische bomen cirkel werkt en welke boom bij jou past? Herken jij een boom aan zijn tak of blad? Kom naar de Keltische Bomencirkel en test je kennis. Stichting Zwolle Groenstad is daar aanwezig en vertelt je van alles over bomen.

Geologische Vereniging
Geologie is de wetenschap die de aarde en de processen die haar vormen en gevormd hebben, bestudeert. De grond vertelt je heel veel, kijk en beleef het zelf.

Workshop water filteren
Leer hoe je je eigen water kunt filteren. Jantine vertelt je van alles over water en laat je zien hoe je zelf water kunt filteren. Drink jij met haar een kopje zelf gezette thee?

Knutselen
Kom gezellig bij Hillie (Stichting Natuurbehoud Noord-Overijssel) aan tafel en knutsel er op los met (herfst) bladeren, papier en nog veel meer leuke natuurlijke dingen!

Test je kennis
Evert Ruiter (KNNV) neemt je mee in een interactieve kennisquiz. Je kunt deelnemen aan de quiz om 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur in de unit achter het Earthship

Zwols Voedselbos
Otto Veerman en Bram Piersma vertellen je graag alles over het Zwols voedselbos. Van aanleg tot invloed op de biodiversiteit tot de producten die ze oogsten. Laatstgenoemde kun je ook bij hen kopen in de kraam.

Terras
Strijk neer op het overkapte terras en geniet van het lekkers dat onze gastheer Stef en zijn team van vrijwilligers gemaakt heeft. Er kan contant en met de pin afgerekend worden.

Muziek door Youp Boelens

Youp Boelens is een 22 jaar jonge artiest voornamelijk actief als zanger/gitarist en songwriter.
Naast zijn rol in verschillende bands over de jaren heen speelt hij ook akoestische shows waarin hij naast een handvol aan zijn favoriete covers ook veel eigen werk speelt. Verwacht een relaxte middag met dromerige zang.