Lezing verborgen geheimen in vuursteen

Datum & tijd
14 okt 2022 20:00 - 22:30

Vertrekplaats
Goertjesweg 3
Zwolle 8013 PA

Vuursteen is een fascinerend en mystiek gesteente. Zowel geologen als archeologen houden zich bezig met het bestuderen van vuursteen. Vorming van vuursteen vindt al plaats sinds het Precambrium, 3,6 miljard jaar geleden. Vuursteen bevat goed bewaarde microfossielen zoals acritarchen en dinoflagellaten die hebben toebehoord aan het planktonische leven van oerzeeën. Sporadisch worden ook  pollen, schimmels en plantenresten in vuursteen aangetroffen. Vuursteen bestaat uit kwarts in de vorm microkristallijne kristallen met een lengte van slechts enkele microns. Omdat het in kalksteen is gevormd zijn hiervan nog vaak resten van achtergebleven in de vuursteen.

Steentijdarcheologen houden zich vooral bezig met de degeneratieverschijnselen vuursteen zoals patina en windlak die zich in de loop van de tijd aan het vuursteenoppervlak hebben gevormd. Dit heeft te maken met het inschatten van de ouderdom van  vuurstenen werktuigen. Voor archeologen is het tevens van belang de herkomst van vuursteen te achterhalen waarvan een werktuig vervaardigd is.

Andere aspecten van archeologisch onderzoek zijn gebruiks- en bewerkingssporen op vuurstenenwerktuigen. Hieruit kan worden opgemaakt hoe en voor welk doel ze gemaakt zijn. Een toepassing hiervan is onderzoek naar vervalsingen van de omstreden artefacten van Vermaning. Over dit onderwerp laaien de discussies hierover af en toe nog steeds op.

Tijdens de lezing worden door recente onderzoeken voor de archeologie onduidelijkheden over vuursteen in een nieuw daglicht gesteld. De avond is daarom interessant voor zowel geologen als archeologen en brengt voor elk wat wils.

Hans de Kruijk (Leerdam) is een specialist op het gebied van vuursteen en hij kan elke vraag met betrekking tot vuursteen beantwoorden.

Toegang voor leden NGV Zwolle gratis. Geen lid? Dan graag een bijdrage van 5 euro. (inclusief koffie / thee).

Vragen? Wilt u de NGV nieuwsbrief ontvangen? Dan graag een mailtje naar arnold.kip@wxs.nl

 

Voetnoot:

Tussen 18.30 en 19.30 kunt u, voorafgaand aan de lezing, uw vakantievondsten laten determineren (naam geven) Er zijn een aantal amateurgeologen aanwezig die samen met u op zoek gaan naar de juiste naam van de steen, het fossiel of mineraal. Misschien heeft u een bijzondere foto gemaakt van een berg of een breuk in een bergwand en wilt u daar een verklaring voor hebben. Neem mee. De koffie pruttelt. Om 18.30 is de toegang gratis.