Lezing: Geologie van de Veluwe en de Sallandse heuvelrug

Datum & tijd
13 okt 2023 18:30 - 22:00

Vertrekplaats
Goertjesweg 3
Zwolle 8013 PA

Op vrijdagavond 13 oktober 2023 houdt Huibert van den Brink voor de leden van NGV-afd. Zwolle e.o. een lezing over de geologie van de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug.

De lezing begint met een korte inleiding over het ontstaan van de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug aan de hand van de klassieke stuwwal studies van Maarleveld, Jelgersma et al. Ook zullen de stuwwallen worden getoond, zoals ze op de Actueel Hoogtebestand Nederland te zien zijn.

Tevens zal de stratigrafie van het Kwartair kort de revue passeren.

Het grootste deel van de lezing zal bestaan uit het tonen van foto’s van ontsluitingen van de stuwwal: in voormalige groevewanden verspreid over de Veluwe en in de flanken van de snelweg A1 bij Apeldoorn ten tijde van de aanleg.

Daarna worden foto’s van een voormalige groeve in de Sallandse Heuvelrug bij Nijverdal en van de spoorweginsnijding ‘Het Ravijn’ getoond.

Een deel van dit beeldmateriaal is eerder gepubliceerd, maar het grootste deel betreft unieke beelden uit privécollecties van Prof. em. Jaap van der Meer, Pieter Augustinus en Jürgen Ehlers. Ook wordt fotomateriaal getoond van de voormalige RGD en uit het archief van de Historische vereniging van Nijverdal.

Aan het einde van de lezing zal er aandacht worden besteed aan recente bezoeken aan voormalige groeves bij Hattem, Het Ravijn bij Nijverdal en een voormalige groeve bij Lemele, waar mooie ontsluitingen van gestuwde afzettingen te zien zijn.

De aanvang van de lezing is om 20:00 uur. De zaal is open om 18:30 uur.

Tussen 18.30 en 19.30 uur is er het stenenspreekuur. U kunt uw vakantievondsten, uw onbekende stenen, fossielen en mineralen laten determineren (naam geven). Er zijn een aantal amateur geologen aanwezig, die samen met u op zoek gaan naar de juiste naam van de steen, het fossiel of mineraal. Misschien hebt u een bijzondere foto gemaakt van een berg of een breuk in een bergwand en wilt u daar een verklaring voor hebben. Neem mee. De koffie staat klaar. Om 18:30 uur is de toegang gratis.

Plaats: De Nooterhof Goertjesweg 3, 8013 PA Zwolle (door het hek direct links naar de vergaderunits)

Toegang voor leden NGV Zwolle gratis. Geen lid en wel belangstellend? Weet u dan welkom. Hiervoor vragen wij een bijdrage van 5 euro (inclusief koffie of thee).

Vragen? Wilt u de nieuwsbrief van NGV Zwolle ontvangen? Dan graag een mailtje naar arnold.kip@wxs.nl


Datum: 13 oktober 18.30 uur inloopspreekuur, 20.00 uur aanvang lezing
Lokatie: de Nooterhof, Goertjesweg 3, 8013 PA Zwolle. Parkeren kan bij het gebouw van Landstede, het fietspad op lopen en bij de entree van de Nooterhof door het hek linksaf richting de unit.