Lezing: Fossielen in Flevoland

Datum & tijd
12 apr 2024 18:30 - 22:00

Vertrekplaats
Goertjesweg 3
Zwolle 8013 PA

De Landelijke vereniging Geologische Activiteiten organiseert maandelijks een lezing bij de Nooterhof op de vrijdagavond.

Flevoland, de jongste provincie van Nederland, heeft een rijke ondergrond, boordevol fossielen en artefacten.
25 jaar geleden kwam Frans Roescher bij toeval in aanraking met fossielen in het opgespoten zand bij Almere.
Dit heeft geleid tot een lange speurtocht naar de oorsprong en context van deze vondsten. Almere, Lelystad, IJburg, Marker Wadden en de dijk bij Noord-Holland zijn plekken, waar zand afkomstig uit de diepe ondergrond van het Marker Meer en het IJsselmeer zijn gedeponeerd.

Frans Roescher is als amateur paleontoloog al meer dan 25 jaar bezig om bodemvondsten uit het Markermeer te verzamelen en de laatste jaren heeft hij samen met de Nederlandse Archeologievereniging nu zoveel materiaal boven water gekregen, dat ze een samenhangend verhaal over het oudste verleden van dit gebied kunnen brengen.

Wat het zo uniek maakt, is dat ze een beeld hebben gekregen van dit gebied, dat wel 130.000 jaar teruggaat in de tijd. Ze kunnen het landschap uit die tijd in beeld brengen. Ze hebben faunaresten uit de laatste ijstijd (het Weichselien) gevonden, maar ook uit de warme tijd daarvoor (het Eemien). Vooral het laatste is zeer uniek in Nederland. Ze vonden resten van nijlpaard, bosolifant, bosneushoorn, leeuw, hyena etc. Ook bijzonder is, dat ze veel sporen van Neanderthalers gevonden hebben, zoals veel bewerkte stukken vuursteen, bewerkte botten en geweistukken. Ze kunnen stellen, dat dit een “hotspot” is.

Frans Roescher is een gepensioneerde onderwijskundige. Hij woont al 40 jaar in Almere en is altijd actief geweest met het verzamelen van fossielen, meestal in het buitenland. Bij toeval ontdekte hij 25 jaar geleden, dat het opgespoten zand in Almere boordevol fossiele botten uit het pleistoceen zit. Zijn aandacht verplaatste zich van buitenlandse vindplaatsen naar het polderlandschap van Flevoland. Hij werkt intensief samen met Dick Mol, de AWN-Flevoland en de archeoloog Marcel Niekus.

De aanvang van de lezing is om 19:30 uur. De zaal is open om 18:30 uur.

Tussen 18.30 en 19.30 is het Stenenspreekuur. U kunt uw vakantievondsten, uw onbekende stenen, fossielen en mineralen laten determineren (naam geven) Er zijn een aantal amateur geologen aanwezig, die samen met u op zoek gaan naar de juiste naam van de steen, het fossiel of mineraal. Misschien heeft u een bijzondere foto gemaakt van een berg of een breuk in een bergwand en wilt u daar een verklaring voor hebben. Neem mee. De koffie staat klaar. Om 18:30 uur is de toegang gratis.

Plaats: De Nooterhof Goertjesweg 3, 8013 PA Zwolle (door het hek direct links naar de vergader-units)

Toegang voor leden LVGA-afd. Zwolle gratis. Geen lid? Dan graag een bijdrage van 5 euro voor de kosten.

Vragen? Wilt u de nieuwsbrief van LVGA-afd. Zwolle ontvangen? Dan graag mailtje naar arnold.kip@wxs.nl