Lezing Geologische Vereniging

Datum & tijd
17 mei 2024 18:30 - 22:00

Vertrekplaats
Goertjesweg 3
Zwolle 8013 PA

Vulkanen – waar en hoe ze ontstaan

In de lezing, verzorgd door Arnold KipDe lezing, komen verschillende soorten vulkanen aan bod, evenals het waar en hoe ze ontstaan.

Tevens worden een aantal historische vulkaanuitbarstingen en de gevolgen daarvan behandeld zoals o.a. de Tambora, de Krakatau en de Vesuvius met Campi Flegrei bij Napels. Ook Flood Basalt Erupties zoals de Siberische Trappen, die de oorzaak zijn van de 4. massaextinctie, komen aan de orde.

Ir. Arnold Kip (1937) is een al 30 jaar gepensioneerd docent energie- en procestechniek aan de HTS (later Hogeschool Windesheim) in Zwolle.
Na zijn pensionering heeft hij zich verdiept in de astronomie en de meteorologie en heeft daarover veel cursussen en lezingen gegeven. Op wat hogere leeftijd heeft hij zich “bekeerd” tot de geologie met bijzondere belangstelling voor de algemene geologie. Arnold is bestuurslid van de Geologische Vereniging Zwolle e.o.

De LVGA organiseert maandelijks een lezing bij de Nooterhof op de vrijdagavond.

De aanvang van de lezing is om 19:30 uur. De zaal is open om 18:30 uur.

Tussen 18.30 en 19.30 is er het stenenspreekuur. U kunt uw vakantievondsten, uw onbekende stenen, fossielen en mineralen laten determineren (naam geven) Er zijn een aantal amateur geologen aanwezig die samen met u op zoek gaan naar de juiste naam van de steen, het fossiel of mineraal. Misschien hebt u een bijzondere foto gemaakt van een berg of een breuk in een bergwand en wilt u daar een verklaring voor hebben. Neem mee. De koffie staat klaar. Om 18:30 uur is de toegang gratis.

Plaats: De Nooterhof Goertjesweg 3, 8013 PA Zwolle (door het hek direct links naar de vergaderunits).

Toegang voor leden LVGA Zwolle gratis. Geen lid? Hiervoor vragen wij u een bijdrage van 5 euro, dit is incl. Koffie/thee.

Vragen? Wilt u de nieuwsbrief van NGV Zwolle ontvangen? Dan graag een mailtje naar arnold.kip@wxs.nl