Lezing Geologische Vereniging – Geologie en fossielen Hannover

Datum & tijd
20 jan 2023 18:30 - 22:30

Vertrekplaats
Goertjesweg 3
Zwolle 8013 PA

Op vrijdag 20 januari 2023 houden Bart van der Zee en Clarinus Nauta een lezing over “Geologie en fossielen van Hannover”.

In de lezing wordt allereerst stil gestaan bij de geologie van het gebied van Hannover. We gaan terug naar het tijdperk Krijt, ongeveer 100 miljoen jaar geleden. Het is warm en er ligt een zee. In die zee zwemmen haaien en op het nabijgelegen land lopen dinosauriërs. In de zee worden enorme pakketten kalk afgezet.

Daarna gaat de lezing inzoomen op de vondsten, die in de groeve gedaan worden. Er worden naast sponzen en koralen ook ammonieten, zee-egels en belemnieten gevonden. Als u zelf in dit gebied vondsten hebt gedaan kunt u die wellicht meenemen om aan de anderen te laten zien. Als u de naam van uw vondst niet weet, dan proberen wij gezamenlijk de naam te bepalen. De aanvang van de lezing is om 20:00 uur. De zaal is open om 18:30 uur.

Tussen 18:30 en 20:00 uur is het Stenenspreekuur. U kunt uw vakantievondsten laten determineren (naam geven) Er zijn een aantal amateur-geologen aanwezig die samen met u op zoek gaan naar de juiste naam van de steen, het fossiel of mineraal. Misschien hebt u een bijzondere foto gemaakt van een berg of een breuk in een bergwand en wilt u daar een verklaring voor hebben. Neem mee. De koffie pruttelt. Om 18:30 is de toegang gratis.

Plaats: De Nooterhof Goertjesweg 3, 8013 PA Zwolle (door het hek direct links)

Toegang voor leden NGV Zwolle gratis. Geen lid? Dan graag een bijdrage van 5 euro. (inclusief koffie / thee).

Vragen? Wilt u de nieuwsbrief van NGV Zwolle ontvangen? Dan graag mailtje naar arnold.kip@wxs.nl

 

Bijgaande foto is van een Micraster (gefossiliseerde soort zee-egel) met stekelresten uit de groeve van Hannover. Foto gemaakt door APH Hannover