Lezing Geologische Vereniging – Sardinië

Datum & tijd
17 mrt 2023 18:30 - 22:30

Vertrekplaats
Goertjesweg 3
Zwolle 8013 PA

Op vrijdag 17 maart houdt Paul van Olm, de organisator achter Georeizen en fysisch geograaf, een lezing over Sardinië.

Paul gaat in op de vele schitterende kanten van dit fascinerende eiland. Niet alleen de geologie komt aanbod, maar ook de prehistorie en de jongere geschiedenis. Geologisch heeft Sardinië heel veel te bieden.

Het eiland heeft een Hercynisch basement met in het Noorden grote graniet intrusies. Paleozoïsche sedimenten komen in de twee lobben in het Zuiden voor, dit is het gebied met oude fossielen als stromatolieten en trilobieten. Er zijn 7 grote mineralogische vormingsfasen geweest met hydrothermale aanrijking. Dat leidde al in de Romeinse tijd tot de grootste zilvermijnen van Europa. Koper, zink, tin, lood werden er ook gedolven, tot na WOII de gehele mijnbouw instortte. De talloze mijnen zijn nu een toeristische attractie geworden.

Het Mesozoïcum wordt vertegenwoordigd door het karstgebergte in het midden-oosten van het eiland. De plaattektoniek speelt in de ontwikkeling een grote rol, niet alleen bij de Hercynische gebergtevorming, maar ook bij de snelheid waarmee het blok Sardinië/Corsica zich in het Tertiair bewogen heeft om in een paar miljoen jaar een “reis” van honderden kilometers te maken. Een gevolg van die snelle beweging was, dat de aardkorst tot op grote diepte opengescheurd werd waardoor gigantische hoeveelheden lava over het eiland in de vorm van basaltplateaus en pyroklastische afzettingen werden afgezet. Ook werd toen de grote centrale vlakte, de Campidano, gevormd, nu het agrarische hart van dit verder niet erg vruchtbare eiland.

Het Thyrrenien (eigenlijk een midden-ijstijd vergelijkbaar met het Noord-Europese Eemien) vinden we op vele plaatsen langs de kust in de vorm van een hoge (10 m) terrasafzetting boven het strand. Naast bovenstaande wil ik ook nog ingaan op de geschiedenis van de mijnbouw en de boeiende prehistorie van de trotse Nuraghi (de oorspronkelijke) bewoners, die jarenlang de Romeinen buiten de deur wisten te houden.

De aanvang van de lezing is om 20:00 uur. De zaal is open om 18:30 uur.

Tussen 18:30 en 20:00 uur is het Stenenspreekuur. U kunt uw vakantievondsten / uw onbekende stenen, fossielen en mineralen laten determineren (naam geven) Er zijn een aantal amateurgeologen aanwezig, die samen met u op zoek gaan naar de juiste naam van de steen, het fossiel of mineraal. Misschien hebt u een bijzondere foto gemaakt van een berg of een breuk in een bergwand en wilt u daar een verklaring voor hebben. Neem mee. De koffie staat klaar. Om 18:30 is de toegang gratis.

Plaats: De Nooterhof Goertjesweg 3, 8013 PA Zwolle (door het hek direct links naar de vergader-units)

Toegang voor leden NGV Zwolle gratis. Geen lid? Dan graag een bijdrage van 5 euro. (inclusief koffie / thee).

Vragen? Wilt u de nieuwsbrief van NGV Zwolle ontvangen? Dan graag een mailtje naar arnold.kip@wxs.nl