Lezing: Het Zalkerbos en bedreigde wilde bomen en struiken in Overijssel

Datum & tijd
17 jan 2024 20:00 - 22:00

Vertrekplaats
Goertjesweg 3
Zwolle 8013 PA

De KNNV organiseert regelmatig lezingen bij de Nooterhof of in de Stadkamer. Vanavond spreekt Lodewijk van Kemenade over bedreigd groen erfgoed en behoud en herstel van wilde bomen en struiken in het Zalkerbos

De lezing start met een algemeen gedeelte waarin wordt uitgelegd wat het verschil is tussen inheemse en autochtone/ wilde bomen, hoe die bewaard zijn gebleven, wat de relatie is met de cultuurhistorie en waarom het zo belangrijk is om wilde bomen en struiken te behouden. Er wordt ingegaan op de huidige staat van de wilde bomen en struiken in Nederland en er wordt informatie gegeven over de nieuwe Attentielijst bedreigde wilde bomen en struiken van Overijssel.

Het tweede deel van de lezing gaat over een natuurparel in Overijssel; het Zalkerbos. Het Zalkerbos is het grootste restant van een hardhoutooibos in Nederland en is van nationaal belang. Dit bos is in 2022 geïnventariseerd door Bert Maes en Lodewijk van Kemenade. In 2023 is een Natura-2000 beheerplan opgesteld, mede op basis van de aanbevelingen uit de inventarisatie. Het beheer van het Zalkerbos heeft hierdoor een nieuwe impuls gekregen en het beheer richt zich nu op het behoud van de oorspronkelijke begroeiing. Er zijn en worden diverse beheermaatregelen uitgevoerd zoals het ringen van invasieve bomen, het verwijderen van Siberische iepen in de nieuw aangeplante delen van het bos en het inhalen van de beheer achterstand bij het hakhout beheer. Dit vraagt om speciaal beheer om de oude hakhoutstoven van de es te laten overleven.

Datum:            17 januari

Aanvang:         20.00 uur

Locatie:           Nooterhof, Goertjesweg 3, 8013 PA Zwolle. Parkeren kan bij het gebouw van Landstede aan het begin van de Goertjesweg. Loop het fietspad op (ca 200 meter) en bij de entree van de Nooterhof door het hek linksaf richting de unit.