Lezing VWS Thales – klimaat

Datum & tijd
18 jan 2024 19:30 - 22:00

Vertrekplaats
Goertjesweg 3
Zwolle 8013 PA

De vereniging voor weer- en sterrenkunde Thales organiseert regelmatig lezingen over uiteenlopende onderwerpen.

Donderdag 18 januari aan het woord Mei Nelissen: Levert het klimaat van het verleden ons lessen voor de toekomst?

Samenvatting:
Hoe snel smelt het ijs op Groenland? Welke bomen groeien er over 100 jaar goed in Nederland? Hoeveel regen en zeespiegelstijging kunnen we verwachten in de komende jaren?
Allemaal vragen die ons vandaag de dag enorm bezig houden. Om die vragen te beantwoorden, kunnen we terugkijken in het paleo-archief van de aarde. De aarde en het leven op aarde hebben in haar geschiedenis namelijk al een hoop periodes met extreme omstandigheden meegemaakt. Die periodes leren ons een hoop over hoe veerkrachtig bepaalde systemen zijn en geven inzicht in de complexe interactie tussen de zee, het land en alles wat daarop heeft geleefd. Al het vroegere leven heeft namelijk zijn sporen nagelaten. Die fossiele resten zijn gedurende miljoenen jaren opgestapeld op zowel land als de zeebodem.
In deze lezing vertelt Mei Nelissen over hoe we toegang krijgen tot dit paleo-archief (kleine spoiler: eind 2023 zat ze 9 weken lang op een wetenschappelijk boorschip bij de Noordpool). Daarnaast vertelt ze over hoe microfossielen onder de microscoop een inkijkje geven in werelden van vroeger en of dit een voorbode is voor wat ons te wachten staat.

Locatie:           Nooterhof, Goertjesweg 3, 8013 PA Zwolle. Parkeren kan bij het gebouw van Landstede aan het begin van de Goertjesweg. Loop het fietspad op (ca 200 meter) en bij de entree van de Nooterhof door het hek linksaf richting de unit.