Lezing VWS Thales – De donkere kant van het heelal

Datum & tijd
15 feb 2024 19:30 - 22:00

Vertrekplaats
Goertjesweg 3
Zwolle 8013 PA

De vereniging voor weer- en sterrenkunde Thales organiseert regelmatig lezingen over uiteenlopende onderwerpen.

Donderdag 15 februari Prof. Dr. Henk Hoekstra, De donkere kant van het heelal

Samenvatting:

Dankzij verschillende waarnemingen weten we nu dat het heelal uitdijt, maar ook dat er nog veel open fundamentele vragen zijn. Zo kan donkere materie niet worden verklaard met het standaardmodel van de deeltjesfysica. Een nog groter probleem is de ontdekking dat de uitdijing van het heelal versnelt door de mysterieuze donkere energie. Betere waarnemingen zijn nodig om de mogelijke verklaringen te testen. Dit is het doel van Euclid, een ESA-satelliet die de verdeling van donkere materie in kaart zal brengen. Henk Hoekstra zal uitleggen hoe we hoe we vooruitgang hopen te boeken met Euclid.
Henk Hoekstra is hoogleraar observationele kosmologie en bestudeert de verdeling van donkere materie en de eigenschappen van donkere energie met behulp van de zwakke zwaartekrachtslenswerking. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van deze techniek, resulterend in een leidende rol in de Euclid missie.

Locatie:           Nooterhof, Goertjesweg 3, 8013 PA Zwolle. Parkeren kan bij het gebouw van Landstede aan het begin van de Goertjesweg. Loop het fietspad op (ca 200 meter) en bij de entree van de Nooterhof door het hek linksaf richting de unit.