Lezing Geologie: Pseudomorfosen

Datum & tijd
11 nov 2022 19:30 - 22:00

Vertrekplaats
Goertjesweg 3
Zwolle 8013 PA

Op vrijdag 11 november 2022 houdt Herman van Dennebroek een lezing over PSEUDOMORFOSEN; mineralen die hun identiteit verhullen

Herman van Dennebroek houdt op vrijdag 11 november een lezing over het onderwerp: ”PSEUDOMORFOSEN; mineralen die hun identiteit verhullen”.  In de mineralogie wordt onder “pseudomorfose” verstaan: de kristallisatie van een mineraal in een kristalvorm, die niet van dat mineraal zelf is. Dat klinkt geheimzinnig, maar in de lezing zal een groot deel van het geheim ontrafeld worden. Herman zal aan de hand van een groot aantal foto’s van pseudomorfosen uit de eigen mineralen verzameling uitleg geven over dit fenomeen.

Na de pauze gaat Herman met u “Quizzen met Mineralen”. Het herkennen van mineralen in een actieve werkvorm.
Voor het herkennen van mineralen (welk mineraal is het?) kunnen we diverse testjes doen, maar testen is niet altijd mogelijk en dan moet je terugvallen op uiterlijke kenmerken van het mineraal.

 

 

Aanvang van de lezing is om 20:00 uur. De zaal is open om 18:30 uur

Tussen 18:30 en 20:00 uur is het Stenenspreekuur. U kunt uw vakantievondsten laten determineren (naam geven) Er zijn een aantal amateur geologen aanwezig die samen met u op zoek gaan naar de juiste naam van de steen, het fossiel of mineraal. Misschien hebt u een bijzondere foto gemaakt van een berg of een breuk in een bergwand en wilt u daar een verklaring voor hebben. Neem mee. De koffie pruttelt. Om 18:30 is de toegang gratis.

Plaats: De Nooterhof Goertjesweg 3, 8013 PA Zwolle (door het hek direct links)

Toegang voor leden NGV Zwolle gratis. Geen lid? Dan graag een bijdrage van 5 euro. (inclusief koffie / thee).

Vragen? Wilt u de NGV nieuwsbrief ontvangen? Dan graag een mailtje naar arnold.kip@wxs.nl